TSR logo - Twostrokeriders logotype i röd färg
Artikel skriven: november 26, 2008

Historia och fakta om däck

Historia och fakta om däck

För alla nya inom däck kan det vara lite svårt att veta/reda ut storleken på hjulen till mopeder eller liknande. Varför det kan vara så är att de finns flera olika sätt att mäta det på.

Det första man kan göra är att ange hela höjden på hjulet – alltså fälg plus däck, detta sätt har hängt med på cykeldäck under många år. Under dessa år som har gått har man mer och mer gått över till att skriva storlekarna i millimeter istället.

dack1_282
På den här Apollon är de olika dimensioner fram och bak. Men den totala storleken på fram och bakhjul är densamma.

På de äldre mopederna är det inte så ovanligt att måtten är skriva på det här sättet, som t.ex. 20” x 2 ½, och för lätthetens skull kallar vi detta sätt att mäta för det gamla sättet.
På de nyare mopederna, motorcyklarna och bilarna är det ett annat sätt att räkna det på. Där står det först däckets storlek och sedan fälgens, som t.ex. 3,00 x 14”.
I detta samband är det underligt att Apollo valde att skriva dimensionen på det gamla sättet för framdäcket och det nya sättet på bakdäcket – alltså fram: 20 x 2 ½” och bak 3,00 x 14” när de sålde deras mopedscooter Z 11 i mitten av 1950-talet. Se bilden ovan på apollon.
Ovan i texten ser det åtminstone ut vid en snabb check som om storleken skiljer sig stort mellan fram- och bakhjul, men i verkligheten är hjulets storlek samma.

Ett enkelt räkneexempel visar att:
Fram=20x2 ½ = totalhöjd 20. tum = Däckhöjd 2 ½ x 2 (gör tillsammans 5 tum) plus fälghöjd 15 tum, som även skrivs med detta tecken ”.
Bak=3,00 x 14 = totalhöjd 20 tum = Däckhöjd 3..00 x 2 (gör tillsammans 6 tum) plus fälghöjd 14. tum.
Summan visar att hjulen inte alls skiljer sig åt i storlek i verkligheten.
Anledningen till varför Apollo valde att skriva på de två olika beräkningssätten fram och bak är dolt i historiens oklarhet. Att de däremot valde att ha större däck och mindre fälg bak, beror helt enkelt på att de ville ge mopeden så bra komfortabel gång som möjligt.

dack2_282
Här ser ni en bild på det "nyare" sättet att ange däcksdimensioner.

dack3_282
Och en bild på det "äldre" sättet att ange däcksdimensioner.

Lite historia om däckets förflutna
Gummit kom till Europa på mitten av 1700-talet. Det var vetenskapsmännen som hade stor nyfikenhet, dem började direkt göra experiment av det gummi dem hade.
Och redan så tidigt som i starten på det nya 1800-talet såg man en del lycka. I industriella sammanhang hade man även fått in gummit som en betydelse.

Missgrepp bidrog till gummits utveckling
Charles N. Goodyear var mannen som kom på ett sett att göra gumma stabilt och oberoende av Temperaturen. En dag när han experimenterade med gummit kom han på av en ren slump att om han blandade svavel i gummit, ställde det på spisen så blev gummit vulkat, detta skede 1830. Den här processen har gjort det möjligt att tillvärka alla gummiprodukter som finns idag.
Thompson var en skotte som vid 1845 tog ut (patent) på en luftgummiring. Vid 1888 var det de verkliga som hände, J.B. Dunlop var en veterinär som var skotte, han hade tröttnat på att ta sig fram på en cykel med sina tunga järnhjul. Det var då han ville ta fram något smartare, en trehjulig cykel som hade luftgummislangar med stöd av en extremt tåligt tygmateriel, hampa. Det var fast spikat på fälgarna.

dack4_300

Enkla lösningar blev bättre
När Dunlop hade gjort sin lilla modell så arbetade man vidare. Slitgummit blev bättre med kanvasskynket och så försvann spikarna. För att hålla kvar däcken utan spikar så gjorde man spår i fälgen. Gummit på däcken var inte så slitstarkts så man utrustade däcken med ett slit skydd, nitar som härdas fast. Man kunde med hjälp av detta minska de oerhörda punkteringarna.

Avgörande vid skapelsen av radialdäcket
I mitten av 1900 talet gjorde bröderna Michelin den avgörande utvecklingen då dem uppfann radialdäcket. Det nya radialdäcket som bröderna uppfann var mycket bättre än det gamla diagonaldäcket. Skillnaden mellan dessa däck är att diagonaldäcket arbetar i både slitbana och sida medans radialdäcket bara jobbar i sidan. Radialdäcket har även en längre livslängd, komforten och säkerheten är även mycket större i jämförelse med diagonaldäcket och risk för punktering är mindre på radialdäcket.

Stora framgångar sedan 1980-talet
Under 1980-talet arbetade man med att förbättra däcken och där gjorde man stora succéer med lågprofildäcket. Det som var plus i kanten med ett lågprofildäck är bland annat den högre dragkraften, högre arbetshastighet, större livslängd sen är den även något bränslebesparande användning. På de senare tiderna har däcket utvecklats bland annat genom att speciella däck utvecklades för att bli undvikt från vattenplaning. Den senaste nyheten var när Goodyear visade upp E.M.T = Extra Mobility Tire, som menas att man kan köra på de punkterade däcket och behöver inte byta till reservdäcket.

Tips: Jag som snart ska beställa däck hittade en bra sida som kanske kan hjälpa er på traven.
https://two-wheels.michelin.com/

Ha de fint och hoppas ni hittar fina däck till eran moped, kom även ihåg att de e vinter och halt på vägarna snart så tar de lugnt 

// Velino92

ANNONS
ANNONS
Twostroke reklam
ANNONS
ANNONS
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram