Sida 1 av 1
Grillnings-"tråden"
Postat: 24 juni 2012, 01:47
av PK
Sha!
Tråden kanske inte passar bra på ett moppeforum men va fan
Hade tänkt grilla någon dag när vi är ute.
jag kan inte grilla,
jag har aldrig kunnat grilla,
jag vill lära mig grilla.
är det någon som har några bra recept på nåt gott eller allmäna tips?
vi kör oftast på en liten elgrill hemma. det suger och blir inte gott alls men hade tänkt grilla på kolgrill.
marinera? vad för kött? hur grillar man det? hur länge? osv.
Postat: 24 juni 2012, 01:58
av Albin414
de ä la ba slängaa på skiten ellärrr!!
Postat: 24 juni 2012, 01:59
av robinkarlssson
dra på en grill tills det slutar brinna och bara glöda, dra på ett par benfria köttbitar!
Se till att vända dem riktigt ofta och efter 2-3 minuter skär i mitten för att kolla om det är rosa!
Glöm inte att marinera och eventuellt krydda!
Postat: 24 juni 2012, 02:01
av Axel
robinkarlssson skrev:dra på en grill tills det slutar brinna och bara glöda, dra på ett par benfria köttbitar!
Se till att vända dem riktigt ofta och efter 2-3 minuter skär i mitten för att kolla om det är rosa!
Glöm inte att marinera och eventuellt krydda!
Fel. Du ska inte vända mycket alls
"How to get saftigt kött"
Lägg på det på ena sidan tills det har fått lite lite färg och porerna är stängda, vänd på dne och låt ligga tills den är klar och sen vänd på andra sidan ifall du vill ha lite brunare färg där.
Postat: 24 juni 2012, 02:01
av PK
robinkarlssson skrev:dra på en grill tills det slutar brinna och bara glöda, dra på ett par benfria köttbitar!
Se till att vända dem riktigt ofta och efter 2-3 minuter skär i mitten för att kolla om det är rosa!
Glöm inte att marinera och eventuellt krydda!
ja, men frågan var ju marinad osv

Postat: 24 juni 2012, 02:02
av Mura
när jag och polarna grillar brukar vi köpa typ "grillbricka" eller va det heter men det är färdig marinerat och allt va det heter så det är bara att slänga på så blir det skit gott

glöm inte ölen

Postat: 24 juni 2012, 02:24
av RobinLjus
Köp nå gott kött som tex fläskfilé och en riktigt god marinad
Skär upp köttet, pensla köttet med marinaden och lägg det i en påse i kylen
Låt det ligga några timmar (helst under en natt).
Tänd grillen och låt glöden komma fram (knäpp en kall under tiden)
Lägg på köttet på grillen, Vänta med att vända dom till du ser att marinaden börjar komma upp ur köttet på sidan som ligger uppåt, då vänder du och gör samma på andra sidan.
But that's just how i do it!

Postat: 24 juni 2012, 02:28
av waaze
Postat: 24 juni 2012, 09:18
av StylizhRazer
PK skrev:robinkarlssson skrev:dra på en grill tills det slutar brinna och bara glöda, dra på ett par benfria köttbitar!
Se till att vända dem riktigt ofta och efter 2-3 minuter skär i mitten för att kolla om det är rosa!
Glöm inte att marinera och eventuellt krydda!
ja, men frågan var ju marinad osv

en god marinad som jag brukar köra på är lite mat olja, grillkrydda, honung och någon random krydda som vi har hemma så att det inte smakar samma sak varje gång

ett + på den marinaden är att när man vänder på köttet så droppar oljan av och fattar eld vilken är skojsigt

Postat: 24 juni 2012, 10:08
av david96
Lägg köttet i en påse med marinad i i några timmar och llåt de ligga i folie när de är klart 15-20min
Postat: 24 juni 2012, 11:21
av Boomer
Postat: 24 juni 2012, 11:38
av Drpepper
Grilla korv
Det är ju skit gott haha
Postat: 24 juni 2012, 11:54
av GuZt4v
du kan köpa färdiga marinader på alla mataffärer som du bara lägger häller på köttet typ eller kladdar in de.. låt det dra in och sen på grillen där det inte brinner utan glöder och låt det ligga och vänd inte på det då det bli torrt och inte safftigt

det går ju och grilla olika kött med och finns miljader olika sätt för varje så! det jag grillar brukar vara starkt kryddat med chili sak och diverse som ger den det lilla extra

Postat: 24 juni 2012, 12:05
av Jönköping
Något som är jävligt gott är ju fläskfilé, entrecoé (stavning) man kan ju typ köpa allround, sweet chili marinader men det är även riktigt lätt att göra själv vet ju inte vad du gillar men lite olja soja och kanske vitlök, ja ta vad du tror kan bli gott i, blir nästan alltid gott:D
Edit: Grilla inte korv för det är det äckligaste som finns så dem borde fan inte få något sålt alla min vänner gillar ju bara dennis korv med, är ju 34% kött i dem resten skinn typ..
Postat: 24 juni 2012, 12:09
av Drpepper
Jönköping skrev:Något som är jävligt gott är ju fläskfilé, entrecoé (stavning) man kan ju typ köpa allround, sweet chili marinader men det är även riktigt lätt att göra själv vet ju inte vad du gillar men lite olja soja och kanske vitlök, ja ta vad du tror kan bli gott i, blir nästan alltid gott:D
Edit: Grilla inte korv för det är det äckligaste som finns så dem borde fan inte få något sålt alla min vänner gillar ju bara dennis korv med, är ju 34% kött i dem resten skinn typ..
Dennis körven är ju godast med en kall drpepper till

Postat: 24 juni 2012, 12:09
av to0b
Postat: 24 juni 2012, 12:12
av yamaha2pwn
en annan sak som man kan fråga sig när det är färdigt
om vi säger tex fläskfile så ska den vara 65-70 grader i mitten när den är färdig
marinad slänger du ihop själv med lite goda kryddoe osv

taco krydda med lite rödvin med lite mer skit blir as gott

Postat: 24 juni 2012, 12:23
av Victorh
robinkarlssson skrev:dra på en grill tills det slutar brinna och bara glöda, dra på ett par benfria köttbitar!
Se till att vända dem riktigt ofta och efter 2-3 minuter skär i mitten för att kolla om det är rosa!
Glöm inte att marinera och eventuellt krydda!
Alldrig att man vänder flera gånger, Prövat och det sket sig totalt!
Sedan skär imitten? Nej man går på känsla!
Alltså grilla kött å sånnt kör man på skills bara man lär sig bara mitt i allt kommer säkert gå fel
Marinera själv är 100gånger bättre men bara att leta rätt på ett marinad recept finns tusentals olika och pröva sig framm tills du hittar den rätta eller köpa en grillbricka som mura lätt att göra i skogen och viktigaste man grillar inte utan öl!
Postat: 24 juni 2012, 13:00
av Boomer
Skall kanske grilla idag om vädret tillåter. Kan lägga upp en bild och skriva hur jag gör om någon är intresserad

Postat: 24 juni 2012, 13:19
av Robeee
Nu har de kommit många bra tips, men aanee man skall inte vända köttet många gånger, oftast blir det bäst om man vänder det endast en gång.
Ett annat bra tips är: Grilla köttet så att det får en fin yta, du vet nog hur en sådan är och sedan ba köra det i ugnen tills det mognat, för som min syrras sambo som är kock sa: Det får ju int emer grillsmak bara för att man grillar det länge, så det är bäst att köra köttet på båda sidorna och sen i ugnen
Tips på en god marinadsås är Caj p, ska nog finnas i dom flesta butikerna i sverige va ja kan förstå --->

Postat: 24 juni 2012, 13:54
av saile96
mitt starkaste grilltipps är att pallra sig till närmasre fiskodling och dra upp några öringar, se.n tänder man en öppen eld och lägger in fisken i aluminiumfolie och krydda den me sitronpeppar den e färsig efter ca 10 minuter i elden. ät det me händerna och lek hemmlös... skitkul <3
Postat: 29 juli 2012, 01:03
av fdswin
Nu vet jag inte om jag gör någon otillåten bumpning men detta är ett roligt ämne då jag själv mer eller mindre blivit satt som grillmeister på alla grillfester vi har eller om vi ska grilla.
Gällande marinader så kan du gå till affären och köpa typ Caj P's vanliga marinad, lite tråkig men funkar. Men vad jag brukar göra är att raida kylen och skafferiet efter allt möjligt som man kan använda som smaksättning.
Vad det brukar landa på för de mesta med mig är ca: halv flaska öl (lapin eller bud är vad jag brukar använda), 1-3 tsk sambal oelek, en skvätt soya, matlagningsolja, grillolja, olika kryddor så som grillkrydda, peppar osv. (detta är va du är ute efter för "smak"), brukar smälla i en lime också, honung, grillsås om de finns och listan fortsätter. Se bara till att den inte blir krämfärgad (använder inte mejeriprodukter), blanda i en tillräckligt stor bunke.
Nu när marinaden är klar så tar du flaskan/burken me öl du använt för att göra marinad och drar en botten upp. Lägg sedan köttet i marinaden och låt den dra en liten stund. Medans du väntar så knäcker du nästa öl och tar de allmänt chill, dra igång grillen och när den är färdig så plockar du fram köttet och tar med det till grillplatsen. Lägg köttet på grillen och knäck nästa öl och drick medans du väntar på att få vända på köttet (ca: 3-4min) , gör om förra steget fast på andra sidan. När ölen är klar så knäcker du en till. Om du nu inte har tolerans som en blåval så bör du känna dig lite salongsberusad, och det är nu dina gener från stenåldern sparkar igång. Doppa köttet i marinaden som bör finnas kvar i bunken vid grillen, fortsätt grilla tills du känner dig nöjd med resultatet. Är de rött kött som ska grillas så brukar jag stå och peta lite då och då i det för att känna hur "färdigt" det är. Grillar vi fläsk så vänder jag det kanske lite för ofta, men samtidigt doppar jag det i marinaden varannan gång jag vänder på det. Har ännu inte blivit fel.
En liten kortfattning och mina åsikter:
Grilla nykter = inte att rekomendera
Grilla när du är sådär perfekt salongsberusad = nu är du rätt ute
Grilla när du är dyngrak/knök/dräggfull = nästan gjort för att misslyckas innan du ens börjar.
Detta funkar utmärkt för mig och mina gäster, många kan säga att jag gör fel eller rätt. Det enda jag har att kontra med är, ingen har gnällt på segt eller äckligt kött.
Ha en fortsatt trevlig sommar och en jävla massa grillande
Mvh Fredrik
Postat: 29 juli 2012, 01:57
av Axel
fdswin skrev:Nu vet jag inte om jag gör någon otillåten bumpning men detta är ett roligt ämne då jag själv mer eller mindre blivit satt som grillmeister på alla grillfester vi har eller om vi ska grilla.
Gällande marinader så kan du gå till affären och köpa typ Caj P's vanliga marinad, lite tråkig men funkar. Men vad jag brukar göra är att raida kylen och skafferiet efter allt möjligt som man kan använda som smaksättning.
Vad det brukar landa på för de mesta med mig är ca: halv flaska öl (lapin eller bud är vad jag brukar använda), 1-3 tsk sambal oelek, en skvätt soya, matlagningsolja, grillolja, olika kryddor så som grillkrydda, peppar osv. (detta är va du är ute efter för "smak"), brukar smälla i en lime också, honung, grillsås om de finns och listan fortsätter. Se bara till att den inte blir krämfärgad (använder inte mejeriprodukter), blanda i en tillräckligt stor bunke.
Nu när marinaden är klar så tar du flaskan/burken me öl du använt för att göra marinad och drar en botten upp. Lägg sedan köttet i marinaden och låt den dra en liten stund. Medans du väntar så knäcker du nästa öl och tar de allmänt chill, dra igång grillen och när den är färdig så plockar du fram köttet och tar med det till grillplatsen. Lägg köttet på grillen och knäck nästa öl och drick medans du väntar på att få vända på köttet (ca: 3-4min) , gör om förra steget fast på andra sidan. När ölen är klar så knäcker du en till. Om du nu inte har tolerans som en blåval så bör du känna dig lite salongsberusad, och det är nu dina gener från stenåldern sparkar igång. Doppa köttet i marinaden som bör finnas kvar i bunken vid grillen, fortsätt grilla tills du känner dig nöjd med resultatet. Är de rött kött som ska grillas så brukar jag stå och peta lite då och då i det för att känna hur "färdigt" det är. Grillar vi fläsk så vänder jag det kanske lite för ofta, men samtidigt doppar jag det i marinaden varannan gång jag vänder på det. Har ännu inte blivit fel.
En liten kortfattning och mina åsikter:
Grilla nykter = inte att rekomendera
Grilla när du är sådär perfekt salongsberusad = nu är du rätt ute
Grilla när du är dyngrak/knök/dräggfull = nästan gjort för att misslyckas innan du ens börjar.
Detta funkar utmärkt för mig och mina gäster, många kan säga att jag gör fel eller rätt. Det enda jag har att kontra med är, ingen har gnällt på segt eller äckligt kött.
Ha en fortsatt trevlig sommar och en jävla massa grillande
Mvh Fredrik
Underbar läsning

10 poäng där
Postat: 29 juli 2012, 20:23
av meanzick
Det allra viktigaste är att marienera i tid tycker jag och inte låta köttet ligga på för länge så det blir allt för torrt. Blanda gärna i lite sweetchilli i marinaden med för lite ytterligare smak. Cirka 5 minuter innan köttet är klart ska glazen på och, hitta någon du tycker om, själv kör jag på en budwieserglaze för tillfället men dem flesta brukar funka helt ok =)
Postat: 29 juli 2012, 20:40
av Rieju_Jacob
1. Lägg i kåål i grillen
2. dra i en 6 liter bensin
3. bort me ansiktet från grillen
4. tänd på
5. njut av showen
6. när det blir så de bara glöder så häv på en flintastek
7. pensla på lite grillolja
8. vänd efter en 3-4 minuter och pensla andra sidan
9. repetera 7 och åtta tills det blir fint och inte nåt rosa i mitten
10. lägg på en tallrik
11. tillsätt potatissallad
12. NJUT !

Postat: 29 juli 2012, 21:17
av Riejuman
jag och polarna brukar grilla ganska ofta, vi grillar alltid på en engångsgrill och det blir hur bra som hellst. tänk på att inte vända biffen ofta utan håll den orörd. angående marinaden så köp grillsmör eller vad det nu häter och bre utöver biffen så får den en fantastisk smak

Postat: 31 juli 2012, 11:52
av DEA!!
Men tänk er grabbar en grillad wurre, så att den tillslut spricker... Det rinner lite saft och man kan äta hur många som helst! Det är ståpick.
Postat: 31 juli 2012, 12:22
av MrAndersson
Måste rekommendera något jag o min flickvän grilla häromdan!
Skinkstek, marinerat i chillisås, honung, svart peppar o lite soja! I 3 dagara, vänd på påsen varje dag!
De va de godaste köttet jag ätit!
Postat: 31 juli 2012, 16:20
av meanzick
MrAndersson skrev:Måste rekommendera något jag o min flickvän grilla häromdan!
Skinkstek, marinerat i chillisås, honung, svart peppar o lite soja! I 3 dagara, vänd på påsen varje dag!
De va de godaste köttet jag ätit!
sweet chilli då eller och kan detta funka med kycklingfilé också? lite sugen på att testa.
Postat: 31 juli 2012, 16:26
av nAn
Postat: 31 juli 2012, 17:42
av fdswin
För den som är helt novis på grillning kan jag rekomendera att grilla på dom kalla dagarna under vintern, på det sätt som jag beskrev tidigare. Misslyckas du och det inte blir som riktigt vill ha det så gör det inget, för under denna årstid så är denna måltid du precis grillat ofta godare än någon annan grillad måltid under dom sommardagarna.
Även denna årsperiod är perfekt för att reta gallfeber på grannar och annat folk som passerar huset/lägenheten, för hur sugen blir man inte på grillat då man känner lukten av grillat men är för lat för att skotta fram en grillplats och börja gorma me grillen?
Du kan också vara den som är lite sådär på att grilla till att vara den som alla gnäller på ska grilla, och dom vet själv inte varför just ditt grillade kött har gått från "okej" till orgasm i smaklökarna.
Så till er alla från mig, jag önskar mer grilldoft på vintern!
Postat: 31 juli 2012, 17:43
av MrAndersson
meanzick skrev:MrAndersson skrev:Måste rekommendera något jag o min flickvän grilla häromdan!
Skinkstek, marinerat i chillisås, honung, svart peppar o lite soja! I 3 dagara, vänd på påsen varje dag!
De va de godaste köttet jag ätit!
sweet chilli då eller och kan detta funka med kycklingfilé också? lite sugen på att testa.
sweet chilli funkar utmärkt! Beror ju på hur mycket "sting" du vill ha i maten
Jadå, de ska nog funka lika bra! Kan nog bli lite annorlunda smak mellan kyckling o gris, men de ska nog va lika gott !

Lycka till!