Sida 1 av 1

Kolvbult vill inte komma ut!

Postat: 8 augusti 2011, 18:23
av Nut-Nut-Nunz
Tjena,
Min cylinder skar precis och jag har beställt en ny, och under tiden den är på väg tänkte jag plocka bort den gamla. Allting rullade på fint fram tills jag skulle ta bort kolven. jag tog bort knastret på ena sidan, men var tvungen att ta bort det på andra sidan med för att komma åt att banka med hammare och don, men inte ens det funkade. Då åkte vi och köpte en Utdragare,

( https://www.elfa.se/elfa3~se_sv/elfa/in ... &toc=18859 )

en liknande till den, men inte ens det funkade. Cylindern skar för att den gick varm och oljan tog slut. Kolven är skuren och den går inte att röra på. Jag tror att navet som håller kolvbulten i veven har nypt. Det enda jag kan tänka mig kan funka är att bränna på kolvbulten med en gasolbrännare för att få den varm igen, tror ni att det skulle funka? Tacksam för svar / Oscar

Postat: 8 augusti 2011, 18:33
av jarken
Hade liknande, knastret hade gått sönder vilket resulterade att kolven hade fått märken som gick över kolvbulten. Tog i och slog ut den, nållagret gick åt pipan men de är värt att kosta på sig efter att den skurit.

Kolla så kolven inte smält över kolvbults-banan... då kan du knacka bort det eller ev. slipa på något sätt. Var dock försiktig, veven klarar inte påfrestningar ifrån sidan.

MvH

Postat: 8 augusti 2011, 18:37
av antonpg94
ta en skruvmejsel och en hammare bara att banka på :wink:

Postat: 8 augusti 2011, 18:47
av Nut-Nut-Nunz
jarken skrev:Hade liknande, knastret hade gått sönder vilket resulterade att kolven hade fått märken som gick över kolvbulten. Tog i och slog ut den, nållagret gick åt pipan men de är värt att kosta på sig efter att den skurit.

Kolla så kolven inte smält över kolvbults-banan... då kan du knacka bort det eller ev. slipa på något sätt. Var dock försiktig, veven klarar inte påfrestningar ifrån sidan.

MvH
Okej, Jag har kollat allt och testat allt, men ingenting funkar... :( Imorgon blir det till at ringa verkstaden och se vad dom kan göra... :)

Postat: 8 augusti 2011, 18:48
av Nut-Nut-Nunz
antonpg94 skrev:ta en skruvmejsel och en hammare bara att banka på :wink:
Hahaha, ja "I Wish it was that Simple" :)

Postat: 8 augusti 2011, 19:17
av HasSse666
Bild
Buzzetti - Kolvbultsverktyg
http://www.twostroke.se/product.asp?product=22515

Köp eller tillverka eget

PS
Slå inte eller bruka våld en vevaxel är inte billig

Postat: 20 augusti 2011, 02:49
av amoreex
Hade samma skit på min då kolvbulten skar på min :s

iaf vi tog in den till volvo här i stan, där de har en stor press på typ 4 ton?

iaf, pallade upp mopeden på sidan, med brädor o allt så den låg bra, och pressade ut kolven med den ;)

Postat: 20 augusti 2011, 21:53
av vicke1112
om du vill så kan jag hjälpa dig någon dag. bara du inte böjt vevstaken elr förstört vevlagret

Re: Kolvbult vill inte komma ut!

Postat: 1 september 2011, 14:04
av G-son
Nut-Nut-Nunz skrev:...
Cylindern skar för att den gick varm och oljan tog slut. Kolven är skuren och den går inte att röra på. Jag tror att navet som håller kolvbulten i veven har nypt.
...
Låter som att kolvbulten har skurit i vevstaken också. I så fall lutar det åt byte av vevpartiet också, och har motorn gått oljetorr vet man ju inte hur den mår i vevstaks- och ramlager eller ventilmekanismen i topplocket - även om det kan kännas bra nu så kan det ha uppstått mikroskopiska skador som kan utvecklas till något allvarligt när motorn körs vidare. Jag hade letat efter en fungerande komplett motor istället - eller en komplett begagnad moped, kineserna går ju hitta för växelpengar begagnade.

Postat: 21 september 2011, 21:33
av adamheed
läg en mutter som är tillräckligt liten att den går in i kolven men inte gåt igenom kolvbulten, den tar du en tving och pressar ut den